Local
Business
Sports
Leisure
BM
Kadazan Dusun
EDUCATION
ECO
Archives
Latest News
 
Nst-studio
Biggest ever Sabah contingent for Sukma |  Straight fight for Safa presidency |  Man sought for spearing wife |  Wildlife unit’s swift actions save jumbo |  Man tries political ties to get druggie sons off |  Stand-up comedian Harith Iskander to perform at SHAREDA Nite |  Bangkok-KK route will boost state's tourism |  KPJ Healthcare records RM44.6 mln Q2 net profit |  CIDB urges industry to adopt QLASSIC |  Polinta moguhud misokodung miampai Indonesia monoodo talun-alun tagazo |  Komulakan kusai natagak nokito poinhabu id tenggara Pulou Timbun Mata |  Podtuhudan potihombus Bangkok- Kota Kinabalu kopoinsavat kotombuhuzan |  25 pelajar Universiti Wuyi China sertai Kursus Kejuruteraan di UMS |  Cuba lepaskan anak ditahan AADK, ayah guna nama parti |  APMM Semporna rampas minyak petrol | 
 BM

Perlu bina takungan air yang lebih besar demi keperluan bekalan air bersih: Jonathan

12th July, 2018

RANAU: Ahli Parlimen Ranau,Jonathan Yasin optimis pentadbiran kerajaan baru di bawah Pakatan Harapan (PH) akan dapat menangani masalah, terutama yang berkaitan dengan isu-isu pembangunan di seluruh negara, termasuk di Ranau.

Beliau percaya bahawa semua keperluan yang diperlukan oleh daerah ini sekarang dari segi pembangunan infrastruktur bukanlah tugas berat, tetapi isu utama adalah keperluan untuk dana untuk menyelesaikan setiap perancangan.

“Apa yang kita lihat adalah, walaupun terdapat banyak isu yang kita hadapi dari segi pembangunan, namun bukan sesuatu yang tidak dapat diatasi. Kita boleh mengatasi semua isu, tetapi kita memerlukan banyak dana. Jika ada dana maka semua masalah yang kita hadapi boleh diselesaikan,” katanya.

Beliau berkata, pada masa lalu, mereka yang terlibat telah mengambil tindakan yang perlu, tetapi mereka menghadapi masalah dalam menyelesaikan isu-isu pembangunan kerana kekurangan dana, tetapi kini semua yang diharapkan akan berubah.

“Kami menyokong kerajaan PH kerana dalam janji-janji yang dibuat oleh Pakatan sendiri menyatakan royalti minyak untuk Sabah meningkat menjadi 20 persen dan cukai dikembalikan 50 persen.

“Berdasarkan janji-janji ini, kami yakin bahawa semua masalah yang timbul di sini dapat diselesaikan kerana ini pastinya akan menyebabkan peningkatan dana negeri ini kepada berbillion, berbanding dengan sebelumnya.

“Oleh itu kami berharap PH akan menepati janji-janjinya dan banyak masalah akan diselesaikan pada masa akan datang. Oleh itu, kita tidak melihat alasan untuk kepimpinan PH supaya tidak kekal dengan apa yang dijanjikan kepada kita di Sabah,” katanya.

Jonathan bercakap kepada media selepas Taklimat Pembangunan Daerah Ranau oleh Pegawai Daerah, Hj Faimin Kamin, yang diadakan di Bilik Mesyuarat Majlis Daerah Ranau (MDR) pada hari Rabu.

Sementara itu, katanya berikutan taklimat itu, diketahui bahawa penduduk di daerah ini masih memerlukan bekalan air bersih dan tidak tercemar.

“Keperluan bekalan air bersih bermakna kita perlu membina takungan air yang lebih besar supaya bekalan air bersih dan tidak tercemar dapat diagihkan kepada rakyat di Ranau.

“Ini memerlukan tindakan segera dari kerajaan. Kami akan melakukan yang terbaik supaya projek-projek yang lalu yang ada dalam perancangan akan diteruskan jika didapati sesuai dan tepat.

“Begitu juga, perkembangan lain seperti pembinaan Masjid Ranau perlu disegerakan kerana masa telah lama sejak ia rosak. Tetapi nampaknya pelan draf untuk itu telah siap dan tidak lama lagi tindakan akan diambil dan diharapkan ia akan siap tahun ini.

Jonathan berkata, beberapa perkara lain yang disebut melibatkan jalan Persekutuan masih tidak memuaskan kerana keadaan jalan raya yang buruk.

Banyak kawasan yang berlubang dan tidak diselenggara oleh kontraktor yang terlibat yang harus menyediakan infrastruktur ini dengan betul.

“Terdapat kawasan tertentu jalan Persekutuan di mana didapati kawasan hitam untuk pemandu, terutama pada waktu malam. Ini menimbulkan ancaman besar kepada pengguna jalan raya.

“Untuk itu, kami menggesa kontraktor yang berkaitan untuk sentiasa memeriksa keadaan jalan raya di sini. Jangan biarkan kawasan tersebut menjadi tempat terakhir di mana mangsa menemui ajal mereka,” katanya.

Jonathan berkata pihaknya akan memerlukan pangkalan data lengkap semua jalan di Ranau, supaya mereka dapat mengenal pasti jalan-jalan yang telah siap dan yang mana masih belum lengkap dan memerlukan pembaikan pembinaan.

Beliau berharap kerajaan baru di bawah PH dapat memberikan dana yang diperlukan untuk menyelesaikan semua isu yang dihadapi di sini, termasuk masalah kecil yang mungkin timbul di daerah.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan, Datuk Abidin Madingkir, Ketua Pegawai Eksekutif MDR, Huil Binua, Ketua Polis Ranau, DSP Mohd Farhan Lee Abdullah, Ketua Jabatan Kerja Raya, Andrew Lau dan ketua jabatan lain.-OLEH ADUKA JASNIN SUMAN

   
Email Print
   
 
 
E-browse