Rasuah: Penolong Pengarah Kastam antara direman

 

Oleh NAZRINI BADARUN

TAWAU: Penolong Pengarah Kastam antara tiga yang direman selama enam hari mulai kelmarin sehingga 14 Ogos ini untuk membantu siasatan berhubung kes meminta rasuah sebanyak RM3000.

Permohonan reman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibenarkan Majistret Herlina Muse mengikut Seksyen 16(a) dan 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Menurut sumber ketiga-tiga mereka yang berumur 29 hingga 49 itu ditahan pada 8 Ogos lepas di Pejabat SPRM dan sekitar bandar Tawau.

Penolong Pengarah Kastam berusia 49 tahun itu dipercayai telah meminta wang sebanyak RM3000 daripada pengadu pada 8 Ogos lepas kira-kira jam 10:30 pagi, di pejabat Kastam Bahagian Import Eksport Daerah Tawau.

Wang tersebut sebagai balasan untuk melepaskan bot pengadu yang kononnya mempunyai kesalahan iaitu tidak mengisytiharkan enjin yang datang bersama dengan bot tersebut yang diimport dari Jepun.

Penolong Pengarah Kastam itu kemudian mengarahkan pengadu menyerahkan wang tersebut kepada kerani sebuah syarikat pengangkutan dan pemunggahan.

Selepas itu bot dan enjin pengadu yang ditahan kemudian dilepaskan dan diserahkan kepada pengadu. Pada 5.15 petang kerani itu telah ditangkap dalam operasi perangkap kerana bersubahat dengan Penolong Pengarah Kastam tersebut.

Pada jam 7.30 petang Penolong Pengarah Kastam telah ditangkap di pejabat SPRM dan kemudian seorang lagi kerani yang bertindak sebagai orang tengah turut ditahan pada jam 7.35 petang.

 
By :
 
New Sabah Times